Olejki Esent- półprodukty w kosmetyce

Cześć Kochani ;) 
Kilka dni nic nie pisałam, więc postanowiłam dzisiaj utworzyć nowy post- o olejkach naturalnych. W kosmetyce często określa się je mianem "półproduktów"- ale równie dobrze można je stosować same, bez mieszania z konkretnymi kosmetykami.
Firma Esent w swoim asortymencie posiada szeroki zakres kosmetyków i półproduktów. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam na stronę:

 


Dzisiaj przedstawię Wam 4 rodzaje olejków:
  • KAMELIOWY
  • CACAY
  • BURITI
  • Z DZIKIEJ RÓŻY



Olej Kameliowy 


Pozyskiwany z zielonego krzewu Camellia Kissi, występującego naturalnie w południowo-wschodniej Azji. Olej wchłania się błyskawicznie , nie pozostawiając tłustego filmu, nie ma też wyczuwalnego zapachu. Używanie oleju kameliowego w Japonii i Chinach ma wieluwiekową tradycję, zwłaszcza w pielęgnacji włosów i skóry.

Działanie:
  • pielęgnacja włosów i paznokci (nadaje włosom blask i miękkość, prostuje naturalnie kręcone włosy, głęboko nawilża i domyka łuskę włosa. Wspaniale odżywia i regeneruje zniszczone i suche włosy)
  • Dzięki bardzo wysokiej zawartości kwasu oleinowego (omega 9) wspomaga procesy naturalnej regeneracji skóry (stosowany jest jako czynnik pomocniczy w leczeniu blizn czy w profilaktyce anty-rozstępowej- ma zdolność penetracji głębszych warstw skóry)
  •  świetnie sprawdza się w recepturach jako „transporter” składników aktywnych w głąb skóry 
  • Olej Kameliowy jest bogatym źródłem witamin A,B,C i E oraz polifenoli które działają jako silne przeciwutleniacze, a dodatkowo pomagają utrzymać odpowiednią wilgotność skóry i zapobiegają jej wysychaniu. 

Jak stosować?
W przypadku pielęgnacji włosów , nakładamy go na wilgotne włosy i wmasowujemy od cebulek, aż po końcówki. Pozostawiamy na min 20-30 minut , po czym zmywamy delikatnym szamponem.
Olej Kameliowy sprawdzi się jako codzienny olej do twarzy,stosowany pod oczy zmniejsza opuchliznę i cienie pod oczami.
Stosowany jako balsam do skóry, nadaje skórze gładkość i utrzymuje wilgotność na odpowiednim-właściwym poziomie. W okresie ciąży ujędrnia skórę i zapobiega powstawaniu rozstępów.

Olej Cacay 


Tłoczony na zimno, nierafinowany, pozyskiwany z dziko rosnących drzew Caryodendron Orinocense. Jest składnikiem tylko ekskluzywnych kosmetyków „anti-age”.

Działanie:
  • Olej o złocistym kolorze i delikatnym zapachu, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe i regeneracyjne,
  •  poprawia koloryt skóry. 
  • Indianie Amazońscy stosują go przy leczeniu ran i blizn.
  •  Porównując go z Olejem Arganowym- ma o 50% więcej naturalnej Witaminy E, dwa razy więcej kwasu linolowego. Ponadto w składzie oleju odnajdziemy naturalny retinol, przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
 Jak stosować?
Olej należy smarować bezpośrednio na skórę- szybko się wchłania.

Olej Buriti 


Pozyskiwany z pochodzącej z Amazonii , Palmy Winnej. Polecany jest dla cery dojrzałej i zniszczonej. Wśród innych olei wyróżnia się unikalnym składem ( bardzo wysoka zawartość beta-karotenu i kwasu oleinowego) , oraz charakterystycznym czerwonawym kolorem i stosunkowa mocnym zapachem.

Działanie:

  • Dzięki wysokiej zawartości witaminy E jest świetnym przeciwutleniaczem , 
  • dzięki zawartości beta karotenu ma właściwości naturalnego bronzera, c
  • naturalny filtr - chroni przed UV
  • Idealny do pielęgnacji skóry szorstkiej, czy popękanej
  •  zwiększa elastyczność skóry
  • zwalczamy szkodliwe działanie wolnych rodników
Jak stosować?
Olej Buriti, możemy stosować jako dodatek do kremów i emulsji do pielęgnacji skóry. Olej może być też stosowany bezpośrednio na skórę.
Świetnie sprawdzi się jako składnik balsamu regenerującego lub balsamu po opalaniu.

 
Olej z nasion Dzikiej Róży 


Pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno nasion ROSA CANINA, olej NIERAFINOWANY.

Olej o czerwonym zabarwieniu i charakterystycznym zapachu.


Działanie:
  • Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnej witaminy E oraz naturalnych karotenoidów, pobudza skórę do produkcji kolagenu, przyspiesza procesy regeneracyjne (rozstępy !!!), 
  • lekko napina skórę
  • jest naturalnym antyoksydantem.
Jak stosować?
Olej polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, wystawionej na działanie niekorzystnych warunków środowiskowych (klimatyzacja, solarium). Produkt stosujemy bezpośrednio na skórę w stężeniu 100% ,oraz jako składnik dla kosmetyków o działaniu regenerującym czy anti-age.



10 komentarzy:

  1. Hmmm... My nie mamy skóry dojrzałej i suchej, więc pewnie w naszym przypadku się nie przydadzą, ale bardzo zaciekawił nas olejek Buriti :D Hehe. ^^ Świetny wpis! Pozdrawiamy i ślemy buziole :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej Kameliowy to zapewne "coś" dla mnie :) mam problem z cieniami pod oczami więc zapewne trochę by mi pomógł . Dzięki za super post :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olejki działają na wiele problemów skóry ;) warto mieć zapas w domu
      polecam ;)

      Usuń
  4. słyszałam o różnych półproduktach, ale nie wiem czy takie eksperymenty są dla mnie. Z pewnością olejki to dobry moment by się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu może coś pomoże mi na moje cienie pod oczami, chyba wypróbuję!
    outdisturb.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O bardzo fajne produkty moze sie skusze :) bede czesciej zagladać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny post, ostatnio olejki stały się modne w pielęgnacji twarzy. U Ciebie szczególnie zainteresował mnie ten z nasion dzikiej róży:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne produkty :) ostatnio często używam nowinek kosmetycznych :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog testerski , Blogger